Четвер, 02.05.2024, 16:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи чули ви про пісню "Кіровоградщина"?
Всього відповідей: 29
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Static
Головна » 2015 » Серпень » 3 » ЧЕРГОВА ПЕРЕМОГА ЦЕНТРУ В СУДІ. ІНТЕРЕСИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ГРОМАДИ НА ЗАХИСТІ ЮРИСТА ЯРОСЛАВА ТУРЧИНА
21:29
ЧЕРГОВА ПЕРЕМОГА ЦЕНТРУ В СУДІ. ІНТЕРЕСИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ГРОМАДИ НА ЗАХИСТІ ЮРИСТА ЯРОСЛАВА ТУРЧИНА
 
 
 
 

 

 

 ЧЕРГОВА ПЕРЕМОГА ЦЕНТРУ В СУДІ.      ІНТЕРЕСИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ГРОМАДИ НА ЗАХИСТІ ЮРИСТА ЯРОСЛАВА ТУРЧИНА

    Як раніше повідомлялося, ще в червні 2015 року за втручання прокуратури та під тиском судових позовів кіровоградського юриста Ярослава Турчина, сесія Кіровоградської міської ради відмінила рішення виконкому про підвищення вартості проїзду у маршрутках міста з 2 до 3 гривень. Виконком виконав таке рішення доволі специфічно, встановивши тимчасовий тариф 2 грн. 50 коп., замість того аби повернути раніше діючий законний тариф у 2 гривні. Тимчасовий тариф діяв до грудня 2014 року та був змінений постійно діючим тарифом – 3 гривні.

    Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Ірина Циганаш визнала подібні «фортелі» тимчасового міського голови Івана Марковського законними та відмовила Ярославу Турчину (який знов-таки єдиний звернувся до суду з цього приводу) в задоволенні його позовної заяви.

        За рік в Україні склалася позитивна судова практика щодо захисту прав громадян у відносинах щодо тарифів на проїзд. Зокрема однозначним був вердикт Української Феміди щодо визнання тарифних рішень виконкомів – «регуляторними актами», які мають розроблятися, обговорюватися з громадою, прийматися та оприлюднюватися у спосіб, визначений відповідним Законом. Тож вживши кілька неочікуваних для опонентів «процесуальних маневрів», Я.Турчин, майже через рік після ухвалення рішення кіровоградським судом, в червні 2015 оскаржив його до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

             В цей раз судова колегія стала на бік громади міста Кіровограда, яку правозахисник і представляв своїм позовом. Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 15 червня, – скасовано рішення місцевого суду та прийнято нове, яким задоволено позов Центру співпраці та підтримки міжнародних проектів (керівник Я. Турчин) в інтересах членів громадської організації та на захист суспільного інтересу громади міста Кіровограда, - визнано протиправним рішення Кіровоградського міськвиконкому про встановлення тимчасового тарифу на проїзд в сумі 2 грн. 50 коп. з підстав прийняття рішення не як регуляторного акту. Крім того міськвиконком забов’язаний невідкладно опублікувати рішення суду в найближчому номері «Вечірньої газети».  Копія рішення вже направлена сторонам та прокуратурі, для вжиття необхідних заходів у майбутньому.

        Рішення суду є остаточним та набуло законної сили, проте теоретично може бути переглянуте Вищим адміністративним судом України. Сам Ярослав Турчин зауважив, що в Києві от уже рік знаходиться подібна скарга на рішення дніпропетровського суду у справі по тарифам на проїзд в м. Олександрія, проте перспективи касацій з цього приводу є сумнівними як з мотивів строків їх розгляду, так і з мотивів того, що Вищий адмін. суд вже неодноразово наполягав на позиції, – «виконкоми мають дотримуватись процедур, передбачених для регуляторних актів, при встановленні тарифів». Нажаль, на думку юриста, поки хоча б один посадовець виконкому за своє зневажливе ставлення до закону не «сяде до в’язниці», доти виконкоми й далі будуть чинити як заманеться та роками судитися з громадою щодо своїх протиправних дій, а по суті – діяльності в інтересах місцевих бізнес-кланів, які контролюють ринок перевезень в містах та всіляко сприяють «обранню» потрібних чиновників на місцевих виборах.

           Зауважимо, що до нинішньої вартості проїзду в 3 гривні 50 копійок у Ярослав Турчина теж були зауваження, зокрема він зазначав, що рішення було ухвалене виконкомом без наявності розрахунків тарифу від перевізників, про що неодноразово вказували члени виконкому Олександр Ратушняк, Сергій Запорожан та Микола Цуканов, проте цього разу, він вирішив звернутися до правоохоронних органів та змусив прокуратуру міста та слідчі органи міськвідділу міліції відкрити кримінальну справу щодо злочинної діяльності Івана Марковського та Сергія Васильченка, які окрім того що уособлюють міську владу Кіровограда, є відповідно головою та заступником голови Кіровоградської міської організації Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

   Нажаль, станом на цей час, кримінальне провадження щодо Марковського та Васильченка не зрушило з місця, а правоохоронні органи обрали шлях вирішення питань встановлення камер відеоспостереження та інших заходів за рахунок тимчасового очільника міста Івана Марковського, який знаходиться у них на гачку.

        Прес-служба Центру й далі буде інформувати своїх щодо перебігу цього багатокрокового протистояння.

 

 

    Достовірність постанови суду можна перевірити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за наступним посиланням:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/47453393

Переглядів: 1307 | Додав: Лавйер | Теги: Сергій Васильченко, Іван Марковський, Ярослав Турчин, ВО Батьківщина, проїзд, Кіровоград, Транспорт, тарифи, суд | Рейтинг: 10.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]