Понеділок, 06.05.2024, 18:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Наше опитування
Чи чули ви про пісню "Кіровоградщина"?
Всього відповідей: 29
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Static
Головна » 2014 » Травень » 28 » СЛУХАННЯ ПО СУТІ, У СПРАВІ ЩОДО СКАСУВАННЯ ТАРИФІВ НА ПРОЇЗД, - ВІДБУДЕТЬСЯ 13 ЧЕРВНЯ. МІСЬКВИКОНКОМ ЗБЕРІГАЄ МОВЧАННЯ.
19:29
СЛУХАННЯ ПО СУТІ, У СПРАВІ ЩОДО СКАСУВАННЯ ТАРИФІВ НА ПРОЇЗД, - ВІДБУДЕТЬСЯ 13 ЧЕРВНЯ. МІСЬКВИКОНКОМ ЗБЕРІГАЄ МОВЧАННЯ.

СЛУХАННЯ ПО СУТІ, У СПРАВІ ЩОДО СКАСУВАННЯ ТАРИФІВ

НА ПРОЇЗД, - ВІДБУДЕТЬСЯ 13 ЧЕРВНЯ. МІСЬКВИКОНКОМ ЗБЕРІГАЄ МОВЧАННЯ.

Як відомо кіровоградцям, 5 травня 2014 року, було подано позов

про скасування тарифів на проїзд в громадському транспорті,

які погодив міськвиконком 29 квітня 2014 року.

7 травня 2014 року, Леніський районний суд м. Кіровограда

відкрив провадження по справі № 405/3980/14-а.

 

    

16 травня о 12-30 відбулося попереднє підготовче судове засідання.

Позивач - громадська організація "Центр співпраці та підтримки міжнародних проектів".

Відповідач - виконавчий комітет Кіровоградської міської ради.

Представляв позивача керівник Центру, юрист та екс-кандидат в народні депутати України по м. Кіровограду Ярослав Турчин.

         

         

         

Відповідач, в особі виконкому, не з'явився на попереднє засідання, а так само не надав суду ані письмові обгрунтування своєї позиції по справі, ані докази законності прийнятого рішення і належного прорахунку тарифів (у справах щодо оскарження рішень суб'єктів владних повноважень діє принцип "презумпції неправомірності" рішень такого органу, доки він не доведе зворотнє [стаття 71 Кодексу адміністративного судочинства України]).

У справу як третя особа на стороні позивача було залучено прокуратуру м. Кіровограда. Відповідне клопотання під час попереднього засідання подав прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в суді міської прокуратури Андрій Боруш

Передбачалося, що в справу як треті особи на стороні виконкому вступлять перевізники, але їх представники так само не з'явилися до суду.

Можливо причиною цьому нещодавні події у "будівлі з колонами" та рішення міської ради, які уже спричинили заяву міського голови Олександра Саінсуса про відставку. 

         

         

          

                

Неявка виконкому та ймовірна спроба затягнути процес оскарження - не дали своїх результатів. Відповідач був вчасно повідомлений про дату засідання, а тому суддя Ірина Миколаївна Шевченко завершила підготовче провадження по справі та призначила судове слухання по суті позову на 15:00 13 червня 2014 року.

 

Тим часом, прокуратура міста разом з територіальним обласним відділенням Антимонопольного комітету України та Державної інспекції з контролю за цінами України, проводять спільну перевірку по обгрунтованості цін та за наявністю ознак змови монополістів. Матеріали перевірки можуть бути долучені до справи.

Депутат Кіровоградської міської ради від ВО "Батьківщина", юрист Павло Топчій, якого називають головним претендентом на вакантну посаду першого заступника міського голови Кіровограда, неодноразово наголошував в дорікання Центру (ток-щоу "Ми" на каналі "Кіровоград", газета "Україна-Центр"), що судовий шлях вирішення цього питання є занадто довгим. Однак, ні Центр, ні громада міста, досі не побачили обіцяних проектів рішень міської ради про відміну завищених тарифів, які були задекларовані перед кіровоградським Євромайданом.

Однопартієць же депутата Топчія - Іван Марковський, який наразі обіймає посаду секретаря Кіровоградської міської ради (а у разі схвалення 29 травня відставки міського голови Саінсуса, фактично очолить місто до виборів), заявив, що питання тарифів наразі не на часі і до нього можна буде повернутися не раніше ніж буде змінено перевізників та проведено нові конкурси по розподілу маршрутів.

               

Фракція ВО "Батьківщина" на цей час найчисельніша у Кіровоградській міській раді і разом з фракціями партії "УДАР" (очільниця - Лариса Онул), частиною депутатів пов'язаних з народними депутатами України від Кіровоградщини, а також депутатами Олександром Шамардіним, власником транспортного підприємства Геннадієм Осетровим, заступником міського голови Вадимом Дригою й іншими екс-регіоналами, - становлять фактично нову більшість у міській раді, однак змінювати тарифи не збираються.

Тим часом, жителі міста, як наслідок підняття вартості на проїзд до 3 гривень, переплачують за діючими "незаконними" тарифами щонайменше 80 тисяч гривень у день. На момент розгляду питання в суді, фактична переплата пасажирів становитиме за оцінками Центру не менше 5 мільйонів гривень, які скоріш за все ніхто не поверне, оскільки у перевізників міста відсутня традиція видачі проїздного документа (квитка), який доводить факт перевезення пасажирів. Тож оплачуючи проїзд і не беручи квиток, ви, шановні кіровоградці, фактично не являєтеся пасажирами, в тому числі на вас не розповсюджується законодавство щодо страхових випадків під час аварій на дорозі та інших подій.

Незважаючи ні на що, тарифи залишаються діючими й досі.

Ленінський районний суд міста не задовольнив клопотання Центру щодо вжиття заходів забезпечення позову - призупинивши дію рішення виконкому № 232 до ухвалення постанови суду по суті. Проте, таке рішення у червні може прийняти Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд, до якого 26 травня представник позивача подав відповідне клопотання, яке буде розглянуто паралельно з процесом і не завадить вирішенню справи кіровоградським судом.

           

Ярослав Турчин підкреслив: "Позиція відповідача - суб'єкта владних повноважень, яка полягає в ігноруванні розгляду справи в суді першої інстанції є загальновідомою і контрпродуктивною.

Ймовірність задоволення нашого позову в частині визнання рішення виконкому № 232 незаконним досить висока, але це не скоріш за все не поставить фінальну крапку. Навіть в разі прийняття рішення на нашу користь, подання виконкомом апеляційної скарги, заблокує скасування тарифів ще на 1 - 2 місяці. Якщо ж заходи забезпечення позову будуть прийняті у Дніпропетровську, вони дадуть змогу не боятися судової тяганини, яку скоріш за все і планує відповідач. Нажаль в цій справі виконком став на бік не громади, а перевізників, які мають потужне лоббі серед місцевої політичної еліти. Однак, на нашому боці правда, інтереси громади міста і органи нагляду - тому ми обов'язково переможемо!".

22 травня, Центр звернувся до виконкому з офіційним листом, ще раз повідомивши його керівництво про факт розгляду справи в суді, дату і час наступного засідання, а також запропонувавши укласти мирову угоду на умовах скасування рішення виконкому № 232 про підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті або ж хоча б обмінятися матеріалами по справі для швидшого розгляду і винесення рішення судом. Нажаль виконком вірний своїй традиції і зберігає режим "мовчання в ефірі".

   

   

 

Подробиці по цій темі дізнавайтесь на сайтах видань "Весь Кіровоград", "Гре4ка", "Новини Кіровоградщини", "Кіровоградська правда", "Акула-Медіа", "Точка Доступу" і в новинах каналу "Кіровоград", а так само в ефірах Кіровоградського Інтернет Телебачення (КІТ).

У публікації використано фотоматеріали видань "Гре4ка", "Акула-Медіа".

             

             

                 

Прес-служба ГО "Центр співпраці

та підтримки міжнародних проектів",

28 травня 2014 року.

 

Переглядів: 1221 | Додав: Лавйер | Теги: тарифи на проїзд у Кіровограді, Кіровоград, Транспорт, Ярослав Турчин, Центр співпраці, виконком Кіровоградської міської ра | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]